Uradna otvoritev AV Living Laba

Konferenco TEN-T Days 2018, ki je največji in najbolj pomemben dogodek v Evropi na področju pametne, trajnostne in varne mobilnosti, je na tretji dan zaokrožila demonstracija vožnje povezanih in avtonomnih vozil v BTC Cityju Ljubljana. Na tako imenovanem Connected and Autonomous Mobility: Vehicles’ demonstration so se lahko obiskovalci prvič na slovenskih tleh popeljali s samovozečim minibusom Navya. Z uradno otvoritvijo je zaživelo tudi živo učno okolje za razvoj sodobnih tehnologij AV Living Lab v BTC Cityju Ljubljana.

V sklopu dogodka so družbe BTC, AV Living Lab in Navya podpisale pismo o nameri v smeri vpeljave avtonomnega prevoza na območju BTC City Ljubljana in sodelovanje na projektih na področju digitalne transformacije vožnje. Prav tako so pismo o nameri podpisale družbe BTC, AV Living Lab, SURAAA (Smart Urban Region Austria Alps Adriatic, Avstrija) in Deželna vlada Koroške (Avstrija) o sodelovanju na različnih področjih in razvojnih projektih (razvoj avtonomne vožnje, zagonskih podjetij in poslovnih modelov, strojnega učenja, umetne inteligence, obdelave podatkov itd.). Tako Navya kot SURAAA sta postali uradni partnerici ekosistema AV Living Lab.

Poleg obiskovalcev so se dogodka udeležili visoki domači in tuji politični predstavniki ter gospodarstveniki. Gostiteljema dogodka Jožetu Mermalu, predsedniku uprave družbe BTC, in Danielu Avdagiču, direktorju družbe AV Living Lab, so se med drugim pridružili: mag. Violeta Bulc, evropska komisarka za mobilnost in promet, Boris Koprivnikar, podpredsednik vlade in minister za javno upravo RS, dr. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo RS, Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, Birgit Hütter, pristojna za razvoj in integracijo sistemov za avtonomno vožnjo v družbi Magna Steyr, in dr. Maik Böres, vodja ekipe za področje mobilnosti prihodnosti v družbi BMW Group.

Obiskovalci so se spoznali z vozili avtomobilskih proizvajalcev BMW, Audi in Mercedes, ki intenzivno razvijajo sisteme za avtonomno vožnjo. Poleg tega so se predstavila še druga podjetja, ki za svoj razvoj in posodabljanje poslovnih modelov implementirajo najsodobnejšo tehnologijo, med drugim Telekom Slovenije. Omrežje Telekoma Slovenije je danes tehnološko najsodobnejše omrežje v Sloveniji in kot tako že pripravljeno na storitve interneta stvari in pametnih mest. Ob tem je Telekom Slovenije predstavil priložnosti, ki bodo na voljo z uvedbo tehnologije prihodnje generacije omrežij (5G). Pri tem predstavljajo pametna mesta in skupnosti enega pomembnejših področij uporabe bodočega omrežja 5G, v katerem bo Telekom Slovenije uporabnikom ponudi ultra hitre in še bolj zanesljive ter varne storitve.

Na razstavnih površinah je Zavarovalnica Triglav predstavila varno mobilnost, Petrol električno mobilnost, Magna Steyr ustvarjanje podatkovnega okolja z naprednimi tehnologijami za avtonomna vozila, predstavniki podjetja Eligma pa nov plačilni sistem EliPay. Z novostmi so se na Dnevu prihodnosti v BTC Cityju Ljubljana predstavili še partnerji Origin Trail, Cargo X in NERVteh. Dogajanje na prizorišču so v otroškem kotičku obogatile tudi aktivnosti za najmlajše obiskovalce.

Dogodek potrjuje, da v BTC Cityju Ljubljana razvijajo infrastrukturo, ki je napredna in primerna za testiranje tehnologije za mobilnost prihodnosti. »Po nekaterih ocenah naj bi avtonomna vozila popolnoma prevzela krmilo mobilnosti družbe šele čez dvajset let. A da se bo to zares zgodilo, je nujno zagotoviti varno in realno učno okolje za razvoj tehnologij na področju mobilnosti. V družbi BTC želimo v sodelovanju z AV Living Labom na svetovni zemljevid takšnih poligonov uvrstiti naše inovativno pametno mesto BTC City Ljubljana, ki že desetletja vlaga v razvejano, najsodobnejšo infrastrukturo v dobrobit svojih obiskovalcev in poslovnih partnerjev,« je povedal Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC.

Daniel Avdagič, direktor družbe AV Living Lab, pojasnjuje: »AV Living Lab, kot smo poimenovali učno okolje za razvoj sodobnih rešitev in tehnologij v BTC Cityju Ljubljana, je edinstveno zaradi svoje pestrosti in dinamičnosti dogajanja. Območje se razprostira na 475.000 m2, ima 11 km cest, 14 krožišč in 8.500 parkirnih mest. Letno ga obišče 21 milijonov obiskovalcev, dnevno pa kar 40 tisoč vozil. Na območju se nahajajo sistem za polnjenje električnih vozil, bencinska črpalka, avtobusna postajališča, kolesarske poti in sistem za izposojo koles BicikeLJ, pa tudi garažna hiša ter več kot 450 trgovin. Celoten ekosistem predstavlja priložnost za razvijalce, ki želijo razvijati napredne tehnologije in usmerjati razvoj mobilnosti v prihodnje.«

Evropska komisarka za mobilnost in promet mag. Violeta Bulc: »Avtonomna vozila lahko temeljito spremenijo trenutne lastniške modele in imajo potencial da omogočijo učinkovito multimodalno prometno omrežje ter izboljšajo javni prevoz. Preden pa bodo vozila lahko delovala popolnoma avtonomno moramo zagotoviti, da bo poskrbljeno za varnost potnikov in soudeležencev v prometu.«

Boris Koprivnikar, podpredsednik vlade in minister za javno upravo RS: »Digitalna preobrazba na malokatero področje vpliva tako močno kot na koncepte mobilnosti. Spreminjajo se pogonski viri, modeli lastništva in v zadnjem času predvsem načini vožnje. Vsi spremenjeni koncepti mobilnosti pa kot predpogoj zahtevajo zrelo, stabilno in dobro razvito informacijsko okolje, saj postajajo neločljiv del širšega digitalnega ekosistema. Slovenija te koncepte močno podpira, saj so v skladu z načeli zelene, referenčne države in zasledujejo temeljni cilj vsake odgovorne vlade – izboljšujejo kakovost življenja državljanov.«